NATUURLIJK! BIOLOGISCH

collage-1

Wij kweken onze pompoenen zonder bestrijdingsmiddelen, op een dynamisch duurzame manier. We doen ons best om de natuurlijke omgeving waar mogelijk te ondersteunen en zo min mogelijk te belasten. Dit is hoe we werken.

De pompoenzaadjes worden gezaaid in een tray met potgrond. Dit is ‘tweede kans’ potgrond, die eerder gebruikt is in de tomatenteelt.

Er wordt een strook met biologisch afbreekbare folie gelegd. Na de teelt zal dit folie verhakseld en volledig in de grond gecomposteerd worden.

Het pompoenplantje wordt vervolgens in de strook folie geplant.

Het onkruid wordt uitsluitend mechanisch bestreden, met een kleine trekker frezen we het tussen de rijen weg. Bestrijdingsmiddelen gebruiken we niet.

Zodra pompoenenplanten bloemen krijgen, wemelt het van de bijen op het land. De bijen genieten volop van de heerlijke nectar en bevruchten meteen de vrouwelijke bloemen die uitgroeien tot prachtige pompoenen. Zo helpen de bijen ons en wij de bijen.

Nu is het een kwestie van in alle rust laten doorgroeien en rijpen.

Als de pompoenen mooi gerijpt zijn, kunnen ze geoogst worden.

Eerst worden de stengels doorgeknipt met een snoeischaar. Alles met de hand dus. Daarna worden ze met de trekker opgehaald.

Vanaf het land worden de pompoenen schoongewassen. Vooral als er geoogst is met nat weer, kunnen de pompoenen nogal modderig zijn.

Daarna vinden de pompoenen de weg naar de klant via speciaalzaken en diverse streek- en boerenmarkten.

Hier vind je de verkoopadressen.

collage-2